Erfgoed op maat: hoe Mooss jongeren raakte met creatieve workshops

Het regionaal landschap De Voorkempen wilde erfgoed dichter bij hun jong publiek brengen én hun speelpleinwerking verrijken met een veelzijdig aanbod. Hun vraag? Een aanpak op maat die kinderen en jongeren op een speelse manier onderdompelt in eeuwenoude technieken. Onze missie? Die vraag met enthousiasme omzetten naar duurzame erfgoedworkshops die de creativiteit prikkelen.

 

Elke zomerse donderdag ontdekten kinderen en jongeren in workshops vanuit diverse kunstdisciplines de ambacht van oude technieken. Ze bliezen het stof van historische verhalen uit hun regio en leerden tegelijk over duurzaamheid en het hergebruik van materialen. Erfgoed werd tastbaar, inspirerend én leuk!

Image

Een uniek landschap met een rijke missie

Wist je dat Vlaanderen is opgedeeld in 18 regionale landschappen? Elk regionaal landschap heeft zijn eigen identiteit en natuur- en landschapswaarden. Het Regionaal Landschap De Voorkempen is er daar één van. Hun doel? Kinderen en jongeren opnieuw in verbinding brengen met hun dorp en de eigenheid van hun streek.

 

Ze gingen op zoek naar een partner die inspirerende activiteiten kon aanbieden voor zowel jeugdverenigingen als jeugd- en vrijetijdsdiensten. Het aanbod moest niet alleen leuk en leerzaam zijn voor kinderen, maar ook boeiend voor hun begeleiders. De workshops moesten hen het landschap, het erfgoed én de geschiedenis van de streek laten beleven.

 

Erfgoed tot leven brengen met BAMM!

Erfgoed voor een jong publiek? Daar klopt het hart van BAMM harder van! We bundelden de kunsteducatieve expertise van Mooss met de erfgoedkennis van Mastiek. Erfgoed wordt vaak benaderd vanuit beeldende kunst, maar wij wilden verder kijken. Door diverse kunstdisciplines te combineren, spraken we de interesses van zoveel mogelijk kinderen en jongeren aan.

 

Elke donderdag tijdens de zomerse speelpleinwerking organiseerden we workshops voor de twee oudste leeftijdsgroepen. Denk aan kostuums die geluid maken, zandtekeningen en vilten met schapenwol. Stuk voor stuk activiteiten waarin we niet alleen creatieve vaardigheden ontwikkelden, maar ook zorgden voor een veilige sfeer, een goede opbouw en een begeleid creatief proces.

Benieuwd hoe zo’n workshop eruitziet? Ontdek de magie van vilten met schapenwol en ervaar zelf waarom we zoveel waarde hechten aan verbinding, duurzaamheid en erfgoed in een eigentijds jasje.

 

Zij gingen je voor

Na een gegidste rondleiding in Trainworld trokken we met onze klas naar het GC De Kriekelaar voor een creatieve naverwerking van Mooss.  We ontwierpen, geïnspireerd op ons Trainworld bezoek, het treinkostuum van de toekomst. Door de manier van werken van Mooss ontdekten we heel andere aspecten aan onze leerlingen die we in de klas nog niet zagen. 

Dimitri De WildeLeerkracht Boodschapinstituut in Schaarbeek
Foto van Iris De Rynck

Onze anderstalige OKAN jongeren waren helemaal mee met het verhaal van de workshop. Doordat het om een heel universeel thema ging, kon iedereen het begrijpen en was het herkenbaar los van hun achtergrond. De begeleiders waren ook echt goed, heel authentiek en ze plaatsten zich op gelijkwaardige voet met onze jongeren.

Iris de Rynckjongerenwerker onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN)
Portret Lieve Raymakers

Wij kiezen al 15 jaar voor Mooss als partner bij onze Bozar tentoonstellingen omwille van de topkwaliteit van de ateliers, hun creatieve methodiek en pedagogie. De vrijheid van experiment, het werkelijk centraal stellen van het kind en de vriendelijkheid van de begeleiders maken dat we graag blijven samenwerken.

Lieve Raymaekers gidsencoördinator Bozar

Heel wat leerlingen kennen elkaar niet in het eerste middelbaar. Daar zetten wij begin oktober op in tijdens onze geïntegreerde werkweek. We laten leerlingen dan meer out of the box- dingen leren en daarvoor schakelen we Mooss in. We vinden het fijn dat we bij Mooss uit een heel brede waaier van workshops kunnen kiezen en wat we kiezen is telkens heel goed georganiseerd. Ik wou bovendien dat ik elke dag met dezelfde energie voor de klas kon staan als de enthousiaste Mooss workshopgevers!

Stéphanie De VriendtLeerkracht Atheneum Koekelberg
Foto Geer De fauw

Wij zijn al jaren fan van de Mooss-workshops. Ik zie bij leerlingen vaak een focus op het behalen van een perfect en juist resultaat. Het mooie aan de Mooss-workshops is dat ze focussen op het proces. Niet het eindresultaat is belangrijk, maar wat het met de leerlingen doet en hoe ze hun persoonlijk gevoel erin kunnen leggen. Ik zie dat dit een boost is voor hun zelfvertrouwen.

Geert De fauwDirecteur VBS De Wegwijzer in Zulte