Erfgoeddag 2025: Wat kan Mooss voor je doen?

Al meer dan twintig jaar toont de cultureel-erfgoedsector zichzelf op de eerste zondag na de paasvakantie van zijn allerbeste kant. Dan brengen ze de rijkdom, verscheidenheid en het potentieel van al het roerend en immaterieel cultureel erfgoed dat Vlaanderen en Brussel rijk is onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen.

 

Erfgoeddag is een sensibiliseringsactie rond cultureel erfgoed, georganiseerd door FARO Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Erfgoeddag laat de nieuwsgierige bezoeker kennismaken met het roerend en immaterieel erfgoed, in al zijn verscheidenheid en met al het werk dat er voor en achter de schermen bij hoort.

Erfgoeddag heeft ook de bedoeling om de sector zelf zo goed mogelijk te laten samenwerken, innoverende impulsen aan te moedigen en de eigen activiteiten in een hedendaags erfgoedperspectief te plaatsen. Ook wil Erfgoeddag de reflectie over erfgoedontsluiting, publiekswerking en duurzaamheid stimuleren. En daarbij helpt Mooss graag!

Image
Hoe kan je meedoen met de Erfgoeddag?

 

Zin om jouw roerend of immaterieel erfgoed in Vlaanderen of Brussel in de kijker te zetten? Registreer je gratis activiteit via faro.be/erfgoeddag . Als je je activiteit indient, ontvangt je lokale erfgoedcoördinator een bericht. Die stuurt ze door naar de regionale erfgoedcoördinator van de erfgoedcel. Die kijkt na en publiceert op de UiTdatabank. 

Wat is het thema van Erfgoeddag 2025? 

 

Het thema is in 2025 'Game On!'. Erfgoeddag moedigt aan om te spelen en nieuwe en oude verhalen te ontdekken. Van sport tot spel, gokken en beginnersgeluk, techniek en vaardigheid, over erfgoed in beweging: op zondag 27 april 2025 brengt Game On! tradities en innovaties samen in een viering van onze culturele rijkdom. In een wereld waarin erfgoed vaak wordt gezien als iets statisch, nodigt Game On! iedereen uit om dat idee uit te dagen en te omarmen wat erfgoed werkelijk is: levendig, veranderlijk en boeiend. Durf te spelen met het verleden, het heden en de toekomst.

Wat kan Mooss voor je doen tijdens Erfgoeddag?

 

Mooss heeft in het vast aanbod een aantal workshops die perfect aansluiten bij het thema 'Game On'. We lijsten ze hieronder voor je op. Daarnaast werken we ook heel graag op maat. Bij BAMM heeft Mooss met Mastiek ook een erfgoedexpert in huis. Spelexpertise gecombineerd met een erfgoedexpertise, dat geeft voor een Erfgoeddag met als thema 'Game on' natuurlijk vonken. Graag even overleggen wat we samen kunnen doen? Mail ons: info@mooss.org 

Drie originele workshops van Mooss voor Erfgoeddag

Image

Spelen van vroeger met beelden van nu

Van Breughel tot op de speelplaats, spelen zijn van alle tijden en overal ter wereld. In deze workshops brengen we ze in beeld en monteren ze, met Francis Alys als inspiratie, tot een tof geheel. 

 

6 tot 18 jaar
Anderstalige deelnemers meer dan welkom!
Image

Speelplaatsmuziek

Op de speelplaats of het speelplein gaan spelletjes en liedjes vaak hand in hand, zoals bij "Schipper mag ik overvaren" of "Witte Zwanen, Zwarte Zwanen." We blazen nieuw leven in bijna vergeten spelletjes en liedjes en geven ze een eigentijdse twist. Stilzitten is geen optie!

 

6 tot 12 jaar
Image

Familie Von Dingen

Deze workshop gaat over het herwaarderen van ‘dingen’. Allerlei dingen zonder orde bij elkaar. Maar er is iets aan de hand… De voorwerpen komen tot leven! Samen scheppen we orde in de chaos. We kijken, voelen, ruiken, luisteren en geven de spullen een plaats en persoonlijkheid. De schaar is verlegen en de klok is getikt. De pingpongbal en dobbelsteen zijn stiekem verliefd en de schoen probeert zijn voetafdruk te verkleinen door nooit meer auto te rijden. We bedenken samen hoe het leven van deze bonte verzameling eruit ziet. 

 

9 tot 18 jaar

Meer van dit nieuws?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tweemaandelijks kunsteducatieve inspiratie in je mailbox!

Zij gingen je voor

Na een gegidste rondleiding in Trainworld trokken we met onze klas naar het GC De Kriekelaar voor een creatieve naverwerking van Mooss.  We ontwierpen, geïnspireerd op ons Trainworld bezoek, het treinkostuum van de toekomst. Door de manier van werken van Mooss ontdekten we heel andere aspecten aan onze leerlingen die we in de klas nog niet zagen. 

Dimitri De WildeLeerkracht Boodschapinstituut in Schaarbeek
Foto van Iris De Rynck

Onze anderstalige OKAN jongeren waren helemaal mee met het verhaal van de workshop. Doordat het om een heel universeel thema ging, kon iedereen het begrijpen en was het herkenbaar los van hun achtergrond. De begeleiders waren ook echt goed, heel authentiek en ze plaatsten zich op gelijkwaardige voet met onze jongeren.

Iris de Rynckjongerenwerker onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN)
Portret Lieve Raymakers

Wij kiezen al 15 jaar voor Mooss als partner bij onze Bozar tentoonstellingen omwille van de topkwaliteit van de ateliers, hun creatieve methodiek en pedagogie. De vrijheid van experiment, het werkelijk centraal stellen van het kind en de vriendelijkheid van de begeleiders maken dat we graag blijven samenwerken.

Lieve Raymaekers gidsencoördinator Bozar

Heel wat leerlingen kennen elkaar niet in het eerste middelbaar. Daar zetten wij begin oktober op in tijdens onze geïntegreerde werkweek. We laten leerlingen dan meer out of the box- dingen leren en daarvoor schakelen we Mooss in. We vinden het fijn dat we bij Mooss uit een heel brede waaier van workshops kunnen kiezen en wat we kiezen is telkens heel goed georganiseerd. Ik wou bovendien dat ik elke dag met dezelfde energie voor de klas kon staan als de enthousiaste Mooss workshopgevers!

Stéphanie De VriendtLeerkracht Atheneum Koekelberg
Foto Geer De fauw

Wij zijn al jaren fan van de Mooss-workshops. Ik zie bij leerlingen vaak een focus op het behalen van een perfect en juist resultaat. Het mooie aan de Mooss-workshops is dat ze focussen op het proces. Niet het eindresultaat is belangrijk, maar wat het met de leerlingen doet en hoe ze hun persoonlijk gevoel erin kunnen leggen. Ik zie dat dit een boost is voor hun zelfvertrouwen.

Geert De fauwDirecteur VBS De Wegwijzer in Zulte