Mooss in het Braempaviljoen: een creatieve zomer in Middelheim

In de zomer van 2024 kreeg Mooss de unieke kans om, in het kader van de expo COME CLOSER, het Braempaviljoen in het Middelheimmuseum in te richten. Het resultaat was een bijzonder open atelier waar bezoekers op een speelse manier de tentoonstelling konden ontdekken en zelf aan de slag konden gaan. Kunnen we kunstenaar zijn wanneer we de tafel dekken, onze tanden poetsen of zwaaien naar de buren? Ben je nog jezelf wanneer je kunstenaar bent, of ervaar, voel en denk je op een andere manier? Wie weet veranderen we in een kunstwerk, al is het maar voor heel even.

 

In dit blogbericht nemen we je mee in het proces en de uitdagingen die we zijn tegengekomen bij het inrichten van deze creatieve ruimte.

 

 

Image

Een atelier voor iedereen

In ons open atelier kon iedereen, van jong tot oud, op elk moment binnenstappen en meedoen. De doelgroep was vooral kinderen, maar iedereen die nieuwsgierig was, werd hartelijk uitgenodigd om deel te nemen. Bezoekers konden vrij kiezen welke opdrachten ze wilden uitvoeren, afhankelijk van hun interesses, de beschikbare tijd, en het aantal aanwezige deelnemers.

 

We daagden de bezoeker uit om te ontdekken hoe je in de rol van een kunstenaar kruipt. Door met een kunstenaarsbril in interactie te gaan met de dingen rondom ons, gaat er een hele wereld van creativiteit en verwondering open. 

 

De opdrachten waren veelzijdig: van opdrachten die begeleiding vereisten tot activiteiten die zelfstandig uitgevoerd konden worden. Dankzij de flexibele opzet van de ruimte konden bezoekers hun eigen tempo bepalen en vrij ontdekken. Het was mooi om te zien hoe sommigen kort bleven, terwijl anderen urenlang deelnamen of zelfs terugkeerden om verder te werken aan hun creaties.

De geactiveerde ruimte: interactie en speelsheid

Een van de grootste uitdagingen was de inrichting van de grote, open ruimte van het Braempaviljoen, dat beschermd erfgoed is. Er mocht geen schade aan het gebouw worden aangebracht, wat betekende dat we voorzichtig moesten omgaan met de inrichting. Ons idee was om de leegte te doorbreken door de ruimte te verdelen in verschillende hoekjes en zones, waar bezoekers op een laagdrempelige manier konden deelnemen aan de activiteiten.

 

We hebben slim gebruik gemaakt van wat het gebouw te bieden had. De ingebouwde podia boden mogelijkheden voor theateroefeningen, de sokkels inspireerden ons tot tentoonstellingen, en de bijzondere akoestiek van de diepe ramen leidde tot activiteiten rondom geluid. Dit zorgde voor een natuurlijke interactie tussen de bezoekers en de ruimte.

 

Daarnaast schakelden we onze eigen handige Harry in, meer bepaald kundige Kris. Hij voorziet elke workshop van het juiste materiaal en timmert er regelmatig zelfs dingen voor in elkaar.  Voor deze opdracht maakte hij multifunctionele kisten, die als opbergplaats én zitbank dienen én verplaatsbaar zijn.  Hij zorgde ook voor plexischermen om op te tekenen, leuk voor het oog én goed voor de natuur. Deze speelse elementen konden flexibel ingezet worden in functie van de bezoekers en de ruimte. 

Een multidisciplinaire aanpak

Mooss staat bekend om zijn multidisciplinaire benadering van kunsteducatie, en dat was in dit project niet anders. Met docenten uit verschillende kunstdisciplines – van beeldende kunst tot muziek en theater – kon elke workshop vanuit een ander perspectief worden benaderd. Dit leverde een rijke, gevarieerde ervaring op voor de deelnemers.

 

De materialen die we gebruikten waren even divers als de activiteiten zelf. Van klei en papier tot gerecycleerd materiaal, de verschillende opdrachten spraken een breed publiek aan. We kozen bewust voor materialen die hergebruikt konden worden, zodat we zowel duurzaam als creatief konden werken.

 

Een ruimte voor verbinding

Een bewuste keuze was om geen speciale "volwassenenhoek" te creëren. We wilden juist een ruimte bieden waar generaties samen konden komen en zich creatief konden uiten. Dit zorgde voor prachtige momenten van samenwerking tussen kinderen, ouders en grootouders, wat de verbondenheid in de ruimte versterkte.

Positieve reacties van bezoekers

Moossdocent Britt: "Het was geweldig om te zien hoe positief de bezoekers reageerden. Sommigen waren zo enthousiast dat ze meerdere keren terugkwamen, terwijl anderen trots waren om hun creaties te tonen aan andere bezoekers. Voor ons was het een bevestiging dat de ruimte echt van de bezoekers was geworden."

 

Ook Ketnet kwam op bezoek! Breng samen met hen een bezoekje aan het Open Atelier: 

Image

Terugblik: een groeiende ruimte

Door de flexibiliteit van de ruimte groeide het atelier door de zomer heen. Docenten kwamen met nieuwe ideeën en opdrachten, en de ruimte evolueerde mee. We zijn trots op wat we samen met het Middelheimmuseum hebben neergezet en kijken terug op een zeer geslaagd project waarin we erin geslaagd zijn om hedendaagse kunst toegankelijk te maken voor jong en oud.

Mooss blijft streven naar het prikkelen van de creativiteit en nieuwsgierigheid van kinderen en jongeren. Door middel van kunst laten we hen op een speelse manier de wereld om hen heen anders ervaren. 

 

Zij gingen je voor

Na een gegidste rondleiding in Trainworld trokken we met onze klas naar het GC De Kriekelaar voor een creatieve naverwerking van Mooss.  We ontwierpen, geïnspireerd op ons Trainworld bezoek, het treinkostuum van de toekomst. Door de manier van werken van Mooss ontdekten we heel andere aspecten aan onze leerlingen die we in de klas nog niet zagen. 

Dimitri De WildeLeerkracht Boodschapinstituut in Schaarbeek
Foto van Iris De Rynck

Onze anderstalige OKAN jongeren waren helemaal mee met het verhaal van de workshop. Doordat het om een heel universeel thema ging, kon iedereen het begrijpen en was het herkenbaar los van hun achtergrond. De begeleiders waren ook echt goed, heel authentiek en ze plaatsten zich op gelijkwaardige voet met onze jongeren.

Iris de Rynckjongerenwerker onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN)
Portret Lieve Raymakers

Wij kiezen al 15 jaar voor Mooss als partner bij onze Bozar tentoonstellingen omwille van de topkwaliteit van de ateliers, hun creatieve methodiek en pedagogie. De vrijheid van experiment, het werkelijk centraal stellen van het kind en de vriendelijkheid van de begeleiders maken dat we graag blijven samenwerken.

Lieve Raymaekers gidsencoördinator Bozar

Heel wat leerlingen kennen elkaar niet in het eerste middelbaar. Daar zetten wij begin oktober op in tijdens onze geïntegreerde werkweek. We laten leerlingen dan meer out of the box- dingen leren en daarvoor schakelen we Mooss in. We vinden het fijn dat we bij Mooss uit een heel brede waaier van workshops kunnen kiezen en wat we kiezen is telkens heel goed georganiseerd. Ik wou bovendien dat ik elke dag met dezelfde energie voor de klas kon staan als de enthousiaste Mooss workshopgevers!

Stéphanie De VriendtLeerkracht Atheneum Koekelberg
Foto Geer De fauw

Wij zijn al jaren fan van de Mooss-workshops. Ik zie bij leerlingen vaak een focus op het behalen van een perfect en juist resultaat. Het mooie aan de Mooss-workshops is dat ze focussen op het proces. Niet het eindresultaat is belangrijk, maar wat het met de leerlingen doet en hoe ze hun persoonlijk gevoel erin kunnen leggen. Ik zie dat dit een boost is voor hun zelfvertrouwen.

Geert De fauwDirecteur VBS De Wegwijzer in Zulte