Workshops beeldende kunst voor kinderen en jongeren

Bij Mooss geloven we in de kracht van creativiteit. Met meer dan 40 jaar ervaring zijn we experts in het geven van inspirerende workshops aan kinderen en jongeren en hun begeleiders. Wij komen naar jou met een van onze 140 verschillende workshops in verschillende kunstdisciplines of aanbod op maat.  Allemaal ontworpen om kinderen en jongeren te inspireren en hun creativiteit te ontwikkelen. 

Image
beeldje gemaakt in een beeldende kunst workshop

Wat maakt de workshops beeldende kunst uniek?

Onze beeldende-kunstworkshops bieden kinderen de kans om op een nieuwe, verfrissende manier naar kunst te kijken en de veelzijdigheid ervan te ontdekken. We laten hen kennismaken met kernbegrippen zoals contrast, kleur, vorm en compositie, maar ook met het idee dat kunst in alledaagse voorwerpen en situaties te vinden is. Veel kinderen kennen beroemde kunstwerken, maar wij willen hun blik verruimen en hen laten zien dat kunst overal om ons heen aanwezig is. Daarbij moedigen we hen aan om met verwondering en creativiteit de wereld te benaderen, en zichzelf te zien als potentiële kunstenaars.

 

Onze aanpak is speels en experimenteel. We combineren en mengen materialen op onverwachte manieren: schilderen met klei of keukeningrediënten, bouwen met papier, of kleding ontwerpen uit afvalmaterialen. De workshops zitten vol met mogelijkheden om te experimenteren en grenzen te verleggen: papier is meer dan een oppervlak om op te tekenen; het wordt een bouwmateriaal voor stevige constructies. 

 

 

We dagen kinderen uit om na te denken over wat materialen kunnen betekenen – kan een stuk papier bijvoorbeeld een persoon dragen? Klei wordt niet alleen gebruikt om vormen te maken, maar om hele verhalen te creëren.

 

Elke workshop biedt ruimte voor het ontdekken van nieuwe technieken en het combineren van materialen. We maken hierbij vooral gebruik van onze handen, wat een waardevolle afwisseling biedt in dit digitale tijdperk. Bij Mooss geloven we dat het maken van iets tastbaars en fysieks een krachtige manier is om kinderen te helpen uit hun hoofd te komen en hun creativiteit te prikkelen.

 

Onze workshops bevorderen niet alleen verbeeldingskracht en creatief denken, maar zetten ook vaak aan tot reflectie over duurzaamheid. We laten zien dat afvalmaterialen een bron van inspiratie kunnen zijn, waarmee unieke kunstwerken ontstaan. Zo maken we kunst toegankelijk en laagdrempelig – echt iets voor iedereen.

Onze werkwijze

Bij Mooss draait alles om zelf doen en uitproberen. We geloven dat kinderen het meeste leren door actief deel te nemen en te experimenteren. Onze workshops zijn vanuit een onderbouwde methodiek ontworpen. Hierbij kunnen kinderen vanuit hun eigen referentiekader werken, hun fantasie gebruiken en zich laten inspireren door hun eigen ervaringen en ideeën. 

Hoe boek je een workshop?

Ga naar het overzicht van ons aanbod, selecteer de filters die passen bij wat je zoekt en kies een workshop. Klik op 'vraag deze workshop aan' en vul het formulier in. We bekijken jouw aanvraag binnen de week. Na overeenkomst over inhoud en prijs, leggen we een docent vast. Tenslotte bevestigen we de aanvraag en sturen we een contract door via mail.

Liever een workshop op maat? Ook dan kan. 

Mail ons en we bekijken samen wat we voor je kunnen doen. 

De drie populairste beeldende-kunstworkshops

Image

Pakkend papier: van alledaags naar kunst

In deze workshop ontdek je de magie van papier: van plat naar prachtig, van alledaags naar kunst!
Papier is veel meer dan enkel een drager voor woorden en beelden. Het is een krachtig en veelzijdig materiaal waarmee je kunt knippen, vouwen, scheuren, en zelfs bouwen. Kijk maar naar kunstenaars zoals Frank Bölter, die een rivier trotseerde in een gigantische papieren boot, of Christo, die hele eilanden inpakte met papier, en ontdek de eindeloze mogelijkheden van dit simpele materiaal.

 

Van 6 tot 18 jaar

Image

Duo beeld: van afval tot adembenemende creaties

Met deze workshop ontdek je de eindeloze mogelijkheden van gerecycleerde materialen door deel te nemen aan twee inspirerende workshops van 90 minuten. Je laat je creativiteit de vrije loop en geeft alledaagse voorwerpen een tweede leven, zowel door expressieve portretten te creëren als door muzikale kostuums te ontwerpen. Van het combineren van verf en gerecycleerde materialen tot het maken van kostuums die geluid maken bij elke beweging – je leert hoe afval en gevonden voorwerpen kunnen worden omgetoverd tot unieke kunstwerken.

 

Van 6 tot 12 jaar

Image

Mijn lievelingskleur is... zelf verf maken

Stap in de wereld van de oude meesters en word zelf een kleurenalchemist! Heb je je ooit afgevraagd hoe kunstenaars in vervlogen tijden hun prachtige schilderijen maakten zonder een potje verf in zicht? In deze unieke workshop duik je in de fascinerende geschiedenis van verf en ontdek je hoe kunstenaars eeuwen geleden zelf hun verf mengden, met enkel wat de natuur te bieden had.

 

9 tot 18 jaar

Alle workshops beeldende kunst van Mooss?

Helemaal geïnspireerd door deze creatieve workshops? Er wacht nog een wereld vol kunstzinnige avonturen op je! Duik hier in ons volledige aanbod van beeldende-kunstworkshops en ontdek wat er nog meer op je te wachten staat!

Voorsmaakje door onze beeldende kunst coördinator Britt

Zij gingen je voor

Na een gegidste rondleiding in Trainworld trokken we met onze klas naar het GC De Kriekelaar voor een creatieve naverwerking van Mooss.  We ontwierpen, geïnspireerd op ons Trainworld bezoek, het treinkostuum van de toekomst. Door de manier van werken van Mooss ontdekten we heel andere aspecten aan onze leerlingen die we in de klas nog niet zagen. 

Dimitri De WildeLeerkracht Boodschapinstituut in Schaarbeek
Foto van Iris De Rynck

Onze anderstalige OKAN jongeren waren helemaal mee met het verhaal van de workshop. Doordat het om een heel universeel thema ging, kon iedereen het begrijpen en was het herkenbaar los van hun achtergrond. De begeleiders waren ook echt goed, heel authentiek en ze plaatsten zich op gelijkwaardige voet met onze jongeren.

Iris de Rynckjongerenwerker onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN)
Portret Lieve Raymakers

Wij kiezen al 15 jaar voor Mooss als partner bij onze Bozar tentoonstellingen omwille van de topkwaliteit van de ateliers, hun creatieve methodiek en pedagogie. De vrijheid van experiment, het werkelijk centraal stellen van het kind en de vriendelijkheid van de begeleiders maken dat we graag blijven samenwerken.

Lieve Raymaekers gidsencoördinator Bozar

Heel wat leerlingen kennen elkaar niet in het eerste middelbaar. Daar zetten wij begin oktober op in tijdens onze geïntegreerde werkweek. We laten leerlingen dan meer out of the box- dingen leren en daarvoor schakelen we Mooss in. We vinden het fijn dat we bij Mooss uit een heel brede waaier van workshops kunnen kiezen en wat we kiezen is telkens heel goed georganiseerd. Ik wou bovendien dat ik elke dag met dezelfde energie voor de klas kon staan als de enthousiaste Mooss workshopgevers!

Stéphanie De VriendtLeerkracht Atheneum Koekelberg
Foto Geer De fauw

Wij zijn al jaren fan van de Mooss-workshops. Ik zie bij leerlingen vaak een focus op het behalen van een perfect en juist resultaat. Het mooie aan de Mooss-workshops is dat ze focussen op het proces. Niet het eindresultaat is belangrijk, maar wat het met de leerlingen doet en hoe ze hun persoonlijk gevoel erin kunnen leggen. Ik zie dat dit een boost is voor hun zelfvertrouwen.

Geert De fauwDirecteur VBS De Wegwijzer in Zulte